Whitman College
Sherwood Athletic Center

Location
Walla Walla, WA

Client
Whitman College

Data
76,000 sf facility

Completed
2009

  • Whitman Sherwood Exterior
  • Whitman Sherwood Entry
  • Whitman Sherwood Exterior at Twighlight
  • Whitman Sherwood Exterior Corner Detail
  • Whitman Sherwood Exterior
  • Whitman Interiors
  • Whitman Sherwood Gym
  • Whitman Sherwood Climbing Wall
  • Whitman Sherwood Gym

Originally built in 1968, The Whitman College Sherwood Athletic Center was badly outdated and no longer met the needs of school’s athletic programs.

Designed as a tilt-up concrete panel building, it was egregiously out of place in Whitman’s traditional brick campus environment. It had no discernable front door and possessed a confusing interior circulation system.

The recently completed addition and renovation completely transformed the building into a “state-of-the-art” facility. Of equal significance, it now has a compelling presence at the entry to the campus. The transformation includes 66,000 sf of renovated space and 10,000 sf of new space. New program components include an indoor climbing facility, two intramural gyms, faculty offices, teaching spaces, and a Hall of Fame. The project also included the renovation of the existing varsity gym, locker rooms, and training rooms.

The interior circulation has been rationalized at both levels of the facility, and the entry signified with a new pyramidal skylight that brings abundant daylight to the basement level.

Photography: © Andrew Buchann