Gregg’s Cycles

Location
Bellevue, WA

Client
Gregg’s Cycles

Data
12,000 sf retail store

Completed
2008

  • Greggs Bellevue Exterior Twilight
  • Greggs Bellevue Exterior
  • Greggs Bellevue View Towards Downtown
  • Greggs Bellevue Bicycle Window Wall
  • Greggs Bellevue Service Counter
  • Greggs Bellevue Interior Stair
  • Greggs Bellevue Entry

The challenge was immediately clear: the street level of this very constrained urban lot could accommodate either a retail store or the required parking, but not both. Recognizing that parking could only be located at-grade, the store was elevated and designed in such a way that encouraged customers to ascend to the second floor sales area. The service shop, employee areas, and a customer lounge were located on the third floor.

The two-level retail store is essentially a 30’ tall display window that integrates suspended bicycles into the façade. This bicycle showcase has become the iconic face of the store; a dramatic effect that is intensified by the company’s extensive bicycle inventory that hangs from the ceiling.

Durable materials and exposed services reinforce an industrial aesthetic. Abundant daylight and transparency served to transform a simple “bike box” into a dynamic and memorable retail environment.

Recognition
Business Week/Architectural Record Good Design is Good Business Awards, Citation, 2009
Featured in Selected Works Arch Daily.com, March 2011
Featured in Retail Design Blog

Photography: © Michael Burns